MAYA-ASTROLOGIA NUMEROLOGIA
 


UUSI AIKAKAUSI


MAYOJEN PYHÄ TUN-KALENTERI

MAYOJEN PYHÄ TZOLKIN-KALENTERI

MAYA-KULTTUURI

VUOSI 2012 - UUSI AIKAKAUSI

MAYOJEN PROFETIA

13 KUUN KALENTERI - UNILOITSU (ENGLANNIKSI DREAM SPELL)

NICHOLAS ROERICH, PAX CULTURA-LIIKKEEN PERUSTAJA

13 KUUN KALENTERIN RAUHANLIIKE

JOSE ARGUELLES - 13 KUUN KALENTERIN KEHITTÄJÄ

MAJOR JENKINS - VUOSI 2012 JA MAYOJEN PROFETIA

CARL JOHAN CALLEMAN - TUN-KALENTERIN MYSTEERIT

MAYA-ASTROLOGIA - 20 MERKKIÄ, 13 SOINTUA JA AALTOJAKSO

MAYA-ASTROLOGINEN MAYA-MERKKIEN JA -SOINTUJEN TULKINTA

VENUS, KUU, AURINKO, LINNUNRATA


AJANLASKU JA SEN HISTORIA

Vaikka ihminen on luonnon tuote ja pitkälti riippuvainen luonnosta, on ihminen kehittänyt tarkan aikaa mittaavan järjestelmän. Tarkin ajan mittaaja on nykyinen atomikellojen tarkkuutta ja astronomisin mittauksin todennettua tietoa maapallon liikkeestä hyödyntävä gregoriaaninen kalenteri. Kalenteri nimi on perua paavi Gregorius XIII:n (1502-1585) antaman toimenksiannosta luoda uusi tarkempi kalenterijärjestelmä.

Länsimaiden kalenterin historia lyhyesti:

 • Egyptiläisten Kuu-kalenteri oli käytössä jo 3000 eaa alkaen
 • Juutalaisten Kuu-kalenteri oli käytössä jo vanhan testamentin aikoihin
 • Juliaaninen Aurinko-kalenteri vuodesta jopa 700 eaa alkaen aina vuoteen 1582 asti
 • Muslimien Kuu-kalenteri vuodesta 622 alkaen nykypäivään asti
 • Gregoriaaninen Aurinko-kalenteri vuodesta 1582 alkaen aina nykypäivään asti

Ajan mittaus on ollut tärkeää seurattaessa suotuisan maanviljelys ajankohdan havainnoimiseksi. Egyptissä Niili tulva tapahtui vuodesta toiseen miltei samalla hetkellä. Kylvötyöt oli suotuisinta tehdä juuri ennen Niilin tulvaa, sillä sen nostattaman ravinteikkaan lietteen avulla runsas viljasato oli taattu. Yksi kuukalenteri ei riittänyt tämän suotuisan hetken laskemiseksi, sillä kuu-kalenterin rytmi oli eri kuin Niilin tulvan. Vasta Sirius-tähden esiinnousu yötaivaalla on varma merkki tulvan noususta.

Kuu-kalenterin perusrytmi on 29,5 vuorokautta kuun synodisen kierron mukaan (kuun vaihe täydestä kuusta täyteen kuuhun). Laskettaessa kuun kiertoa trooppisen kierron 27,32 vuorokautta (kuun kierto kevättasauspisteeseen) tai sideerisen kierron 27,32 vuorokautta (kuun kierto samaan taivaankannen pisteeseen nähden). Kuukalenterin havainnoitsijat seurasivat ensisijaisesti kuun vaiheeseen perustuvaa kiertoa. Näin ollen vuoteen sisältyi joko 12 kuun kiertoa, yhteensä 354 vuorokautta tai joinain vuosina 13 kuun kiertoa, yhteensä 383,5 vuorokautta. Korjauspäivien käyttö täsmällisen kuukalenterin käyttämiseksi oli välttämätöntä.

Aurinkokalenteri sitä vastoin palveli historian tuntemia Rooman valtakunnan voimakkaita hallitsijoita. Alkuperåisessä juliaanista kalenteria edeltävässä kalenterissa oli vain kymmenen kuukautta alkaen kevätpäivän tasauksesta ja talvikautta ennen kevään saapumista ei laskettu ollenkaan.

Keisari Julius antoi nimensä kalenterille roomalaisten kalenteriuudistuksesa noin 50 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Juliaaninen kalenteri sai tarkemman ja täsmällisemmän rakenteen ajan mittaamiseksi vaikka myöhemmin havaittiin siinä olevat puutteet. Kalenterin perusta, kevätpäivän tasaus, siirtyi kalenterissa uhkaavasti kesää kohti. Suurin viimeisistä aurinkokalenteria kohdanneista uudistuksista oli siirtyminen gregoriaaniseen kalenteriin.

Nykyinen länsimaiden käyttämä gregoriaaninen kalenterijärjestelmä on tarkka ja täsmällinen lukuunottamatta kuukausien nimeämistä ja niiden vaihtelevaa pituutta. Esimerkiksi lokakuu, latinaksi October, tarkoittaa kymmenennettä kuuta ja pituus vaihtelee juliaanisen kalenterin yhden täydenkuun, helmikuun 28 päivästä, aina 31 päivään.

Poiketen länsimaiden yksinomaan käyttämistä kuu- ja aurinkokalentereista, maya-intiaanit käyttivät ajan laskemiseen omaa tzolkin-kalenteria. Kalenterin rytmit löytyivät tähtitaivaan ilmiöistä ja mittakaava poikkesi huomattavasti länsimaisista. Mayojen pyhä tzolkin mittaa aikaa aina 5125 vuoden jaksoissa, mutta ihmisen mittakaavassa ilmiöt toistuvat aina 52 vuoden päästä. Tarkkuus ja täsmällisyys ovat hämmästyttäneet tiedemaailmat ennen atomikellon keksimistä.

Tietoa mayojen kalenterista:

 • Tzolkin täydentää kuu- ja aurinkokalentereiden kautta saatavaa tietoa.
 • Tzolkin rytmit yhdessä aurinkokalenterin kanssa käyvät yhteen 26.7, jolloin aamuaurinko ja Sirius nousevat yhtäaikaa taivaalle.
 • Tzolkin on keksitty noin 100-luvulla maya-intiaanien toimesta.
 • Nykyaikainen sovellus Tzolkin ja aurinkokalenterin yhteiskäytöstä on 13 kuun kalenteri.
 • Nykyisin joukko Quichén-intianeja, jotka periytyvät alkuperäistä mayoista, käyttävät edelleen tzokin-kalenteria.

Aiheesta lisää:  MAYA-TIETOUTTA

  UUSI AIKAKAUSI

  Tzolkin

  Vuosi 2012


  TIETOA KALENTERISTA

  Neuvon ja opastan Tzolkinin sekä 13 Kuun-kalenterin käytössä.
  Anneli Leivo
  Puh 040 5444551

  Nyt uutta: Sateenkaari-tzolkin Ajanlaadun & Rytmin TAHDISTIN, 260 suuntaa-antavaa lausetta